Сендвічі з ковбасою, молочні продукти та тістечка, усі ці продукти поступово забороняють приносити учням на обід в школу. Керівники навчальних закладів пояснюють це тим, що дбають про безпеку дітей. Ми завітали у житомирську школу № 6 та ліцей № 24, аби дізнатися, що можна приносити з собою на обід, а які продукти не бажають бачити у навчальних закладах.

За словами заступниці директора з навчально-виховної роботи ЗОШ №6 Валентини Хилі, у шкільній їдальні харчується понад 83% учнів, інші 17% — приносять їжу із собою, проте деякі продукти в школу приносити заборонено.

«У школі організовано харчування для учнів початкової школи, з 622 учнів у нас харчується 590. Є частинка дітей, які не харчуються у школі, вони харчуються або у буфеті, де діти можуть придбати продукти нашого власного виробництва, випічку, воду, і діти також беруть із собою власну їжу. Харчування відбувається тільки у їдальні, у нас окремо залишається стіл для тих діток, які прийдуть зі своєю їжею. Це можуть бути яблука, сухофрукти, печиво, воду або чай можна взяти у шкільній їдальні, або принести з собою з дому. Іншу продукцію: молочні вироби, заварні тістечка чи з кремом, ми не дозволяємо. Теж саме з купленими йогуртами, ми не можемо проконтролювати ні дату виготовлення, ні в яких умовах вони зберігалися, бутербродів з ковбасою в нашій їдальні немає, можуть бути бутерброди або хліб з м’ясом», — розповідає заступниця директора з навчально-виховної роботи ЗОШ №6 Валентина Хиля.

Дозволяють приносити ланч-бокси і в Житомирському екологічному ліцеї №24. Тут для дітей, які харчуються самостійно, відведені столи в їдальні та на коридорі. Директор Ганна Дудік каже: заборонити приносити якісь продукти в ліцеї не можуть, але просять батьків уважніше слідкувати за дитячим харчуванням.

«Їжу треба давати орієнтовану на дитяче харчування, побільше овочів, якусь кашу, бутерброди з сиром, можна і солодке, але не у великій кількості і безпечне, можна фрукти. Заборонити не можемо і залишити дитину голодною тим більше, якщо вона принесла вироби із соскою чи ковбасою. Взагалі намагаємося пояснювати батькам, але є проблеми. Є буфет в їдальні. Діти знають, що там потрібно дотримуватися дистанції, що там можна купити гарячий чай, купити водичку, булочки нашого приготування. Ще б хотілося звернутися до батьків, щоб вони давали дітям воду, але не солодку, а чисту питну воду, ми про це наголошуємо і тут більше порозуміння з батьками, ніж з продуктами, які можна давати, а які ні», — каже директор Житомирського екологічного ліцею №24 Ганна Дудік.

Що пропонують школярам на сніданок та обід, журналісти Житомир.info 16 вересня зазирнули до їдалень двох житомирських шкіл.

Нагадаємо, у МОН роз’яснили щодо нових норм харчування у школах, які набрали чинності з 1 вересня 2021 року.

Як повідомляв Житомир.info, у березні 2019 у житомирській гімназії №3 презентували збірник рецептів для шкільного меню, який розробив кулінарний експерт Євген Клопотенко разом із командою фахівців. У вересні 2019 року в ліцеях № 25 та № 24 показали шкільне меню та розповіли, що використовують лише декілька рецептів від учасника «МастерШеф».

З початку 2021 року вартість харчування у школах Житомира зросла на 9%. Таке рішення ухвалили на позачерговому засіданні міськвиконкому 21 грудня 2020 року: грошова норма для учнів 1-4 класів (сніданок) складає 20,20 грн, для учнів 1-11 класів (обід) — 23,70 грн.

Житомир.info


Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram