Слово «кратом» знайоме практично будь-якому жителю Південно-Східної Азії. Ще 1000 років тому про силу цього чаю знали в Таїланді, Індонезії, Малайзії… Для України кратом поки екзотика, але це тільки поки що.

У нашого суспільства є деяка “родова травма”. Ще нещодавно світ був закритий для українців, інтернету не було, з торгівлею були проблеми. Що й казати, якщо в СРСР забороняли карате, а джинси були на вагу золота. Але мова не про Союз, а лише про те, що є вагомі підстави нашого незнання про унікальний етнічний чай кратом.

2 слова про кратом

Кратом — це досить велике дерево, яке росте в Південно-Східній Азії. Здавна місцеві жителі збирали його листя та використовували їх у народній медицині. Головним чином кратом застосовували для отримання енергії та витривалості. А ще — це потужне знеболююче. Ну і звичайно — відмінний антидепресант, який знижує тривожність, покращує настрій, розслаблює, дозволяє менше дратуватися.

Любителі та професіонали

В Україну чай кратом потрапив років 20 тому, коли перші туристи почали знайомитися з культурою Малайзії, Індонезії… Потім були перші форуми та перша інформація, якою ділилися в інтернеті. Услід з’явилися магазини та люди, які глибше занурилися у тему. Але навіть зараз кратом — це ще екзотика.

Незважаючи на те, що кратом абсолютно легальний в Україні, знайти його у звичних чайних магазинах практично нереально. Втім, є безліч інтернет-майданчиків, які продають цей чай. Логічно, що якість продукту залежить від імені продавця. Тому до вибору останнього варто ставитись уважно. Візуально визначити якість чаю неможливо. Більше того, за заваркою ви навіть не зможете відрізнити червоний кратом від зеленого.

В Україні є ресурс, присвячений науковому підходу вивчення цієї рослини — https://ukrainekratom.org/ru/. На цьому порталі публікуються переклади наукових статей, випущених у США, Канаді, Європі. Також інформацію про кратом ви можете зустріти в магазинах, які продають цей чай і на форумах, де люди діляться особистим досвідом.

Звичайно, досвід інших важливий, але треба розуміти, що у кожного він досить індивідуальний, не завжди науковий, досить суб’єктивний… Тобто досвід інших може не підійти конкретно вам. Щоб не завдати собі шкоди і не зіпсувати враження від дегустації чаю — краще особисто спробувати сорти, що сподобалися, використовуючи рекомендовані дозування.

Міфи про кратом

У мережі є чимало любителів «надприродних станів», які пишуть про заварювання 10, 20, 30 г кратому. При цьому експерти радять обмежуватися 1-2 г і пити кратом не частіше 2-3 разів на тиждень.

Ще можна прочитати коментарі, що чим більш гіркий смак, тим кращий ефект. Але смак не визначає дію, більше того, гіркота може бути викликана великою кількістю молодого листя. А воно, навпаки, негативно впливає на ефект — може викликати нудоту та блювоту.

Є думка, що червоний кратом найкращий, а зелений і білий — не варті уваги. Але кожен сорт хороший по своєму, адже має різну дію.

У мережі багато міфів і недостовірної інформації, яку пишуть користувачі без досвіду. Проте є й ті, що заглибилися у вивчення питання, бували в місцях вирощування кратому, дегустують різні сорти, знайомляться з досвідом європейських вчених.

Все тільки починається

Кратом — це рослина, яка безумовно варта уваги. Його дія складна та залежить від низки факторів. Щоб справді розібратися у питанні, потрібно шукати тих, хто вже давно у темі, співставляти інформацію, мислити критично. Саме вдумливий підхід дозволяє розкрити всі грані цієї рослини, виключити можливі ризики та отримати лише плюси.