Всесвітній день шашлику святкують у другу п’ятницю липня. Цього року це 9 липня.

Існує безліч різноманітних рецептів цієї страви. Шашлик роблять з баранини, свинини, телятини і навіть курятини.

Одні кулінари запевняють, що кращий маринад для шашлику – це тільки сіль та цибуля, інші ж додають у маринад спеціально підібрані спеції та свої власні секретні інгредієнти.

Для когось шашлик – це певна забава, розвага на природі. Інші ж настільки люблять шашлик, що роблять його кожні вихідні, навіть без мангала чи багаття, а для інших шашлик – привід поспілкуватися з близькими.Так, для родини сушефа одного з житомирських ресторанів Андрія Павленка, шашлик та страви на мангалі – справжній ритуал.

SqCzugRxD4jGvAXSu54UKgLGBGOrYo5aBBbZXg I5VzP9JnBkuRsD2GA1Eli56OCum6SqdGM ai9QI6Y10TSB1MVNgeZjOsONVTUXvVjQgHclL7L95nuZQ2xLWwE40VdR9ygSN41 - Рецепт приготування шашлику від сушефа житомирського ресторану. Фото з майстер-класу

З нагоди Всесвітнього дня шашлику кухар охоче поділився одним зі своїх авторських рецептів з читачами Житомир.info:

«Я підібрав смачний і водночас дуже простий і доступний рецепт.

Перший і головний наш інгредієнт – свинячий ошийок, а саме – антрекот, частина, у якій менше всього прожилок і яка в міру жирна. Він доступний у маркетах і на ринку.

Hsby3vR q2WPTih9o60FFhpXJJSQ2IPeJhhUe12mu s5 t bM3ehbhOxMtm5YNs0VwsNlkmgwIw3i7 Dc7Ae3s62UEfVUazzGdiFUIm FBS7Jztgy72nF8xGsI7 d0p1i0joQgxH - Рецепт приготування шашлику від сушефа житомирського ресторану. Фото з майстер-класу

Я купую м’ясо на ринку у м’ясному відділі. Тут можна знайти домашню свинину, вона набагато смачніша, ніж м’ясо свині, вигодованої промислово. Обирати м’ясо – теж своєрідне мистецтво. М’ясо має бути м’яким і легко «проштрикуватися» пальцем. Зазвичай продавці не дозволяють цього робити, але я це роблю в момент, коли вже візуально вибрав шматок і питаю про нього. Це нічого страшного, якщо ви спробуєте пальцем – ви ж потім будете його термічно обробляти.

s LzV5vVPFPqfMhUM r tyQqlrZo4MoYjDZLm JRf7yl9bL6zYSnD13GqAWpOen93IR7J971ZT2ebrDlX3wqjPswfAgpCKJXz7ozA803QRRDetoS8DkPTczCBcA9xHQS5 VckSW2 - Рецепт приготування шашлику від сушефа житомирського ресторану. Фото з майстер-класу

Нарізаємо м’ясо. Якщо ми смажитимемо на шампурах, то шматки мають бути приблизно однаковими за товщиною, якщо на решітці – то це не обов’язково.

TKXO9FqbJNHePR3hTtDUy5CgacjaYv9HjCAgz3QlYxp7kpqOTrivcqgD5G7pzH3mf2srkSIUGs685MYgNITzQ4ZVk NFEyvlCt5su42twboShXJzDsaVN027gU9dvM8hV27pJfOz - Рецепт приготування шашлику від сушефа житомирського ресторану. Фото з майстер-класу

Ми попередньо підготували інгредієнти для маринаду: кефір, паприку, сванську сіль, аджику, хмелі-сунелі, цибулю, мінеральну воду, сіль та перець.

TtlgNo2V73Ygqj2OoFlNNQJrb0dV5my322Wnzw5eOkthx8iaL8ra6FK8ly7vCARv0iHZXutTEjyLi4dh2UES2IJAUs4j5jWL5OsumwafS6oBxN2gAE1jJA54LKEofOg1UC3KFtgv - Рецепт приготування шашлику від сушефа житомирського ресторану. Фото з майстер-класу

Висипаємо у нарізане м’ясо цибулю, аджику, паприку та інші спеції, виливаємо кефір, мінеральну газовану воду.

GG55vBZxsh6EsoWqX6ksa1LhEq l9dLADhfXna9tEEFU8t4XVI9GknXFRZ88epgHFOyi7yX9fV v UiEVQ50yEzxXmUaYSCvWrCV70pKx EorxqHkb3 3FFoRQLZ8Zi9hj7qtzPS - Рецепт приготування шашлику від сушефа житомирського ресторану. Фото з майстер-класу

ibmXL4sXF vQit1Jx8vcJYZLpqzKR9eZNIKq45vy7tckHo5GlGuSGZqb0UtScYH Dr nBL7jLwbz8wNiMR ETOSDAWtfsmsCxJQEAc949Z16uckDHp u7IrMHtveFSAjrD2GkH4N - Рецепт приготування шашлику від сушефа житомирського ресторану. Фото з майстер-класу

Fl8M7VNgFt8pMYST203  hFSwnb0Qdll5oSQ4603Ye 6e5VLwmGP2Wjdh4HRUF7b6KNd IGacrVc 2ogMREi tmyK5FfxyBjlxfzB3DC 6FimWOSg9BOhLOrODdGsHXirqJb51CM - Рецепт приготування шашлику від сушефа житомирського ресторану. Фото з майстер-класу

0o8gme8sv917jd1xVSHlu56EdZh5evyuwLa3PnQUlI8EaMnJRiEIHkxISp4EQGVcQYyKciylV96Z7IIU6ylt oZ762I096rpP7IzZtkdStD1itNV8SqzUmYA6AxM h3VL10MPkbw - Рецепт приготування шашлику від сушефа житомирського ресторану. Фото з майстер-класу

Ретельно натираємо м’ясо маринадом. Ставимо у холодильник маринуватися на 12 годин. Краще це зробити на ніч.

h8yjvBYEJKOwFMzgKyDd3nKh3yXXPe3R5v2oGb1YnEpf891AaWV8672zOWSWGZf8ywhmjACoreZtmazBtpHuuRU 09DTZwsKbdAltLCX1U4ugoB1zA9aeZiWW9DO4lKQe4 wKoNM - Рецепт приготування шашлику від сушефа житомирського ресторану. Фото з майстер-класу

Коли м’ясо замаринувалося, перед тим, як смажити, готуємо соус. Для соусу нам потрібні: кінза, петрушка, яблуко, часник, кетчуп, томатний сік, оливкова олія та сіль.

LGKKVuaH wZeUQvUzjKPvngEnm86TeqWcaC3Z6Q8xYd3FbQXZZ1m4cp9 B GvgomKIw2IBl  rk3IQTfHSpMqmN3t74J3U0R0rc5UxGlbIkWOT8WjX7frIuuc3kwjKgKny6TEXub - Рецепт приготування шашлику від сушефа житомирського ресторану. Фото з майстер-класу

Натираємо яблуко на терку, подрібнюємо петрушку та кінзу, додаємо кетчуп, томатний сік, якщо є – оливкову олію, якщо немає – можна взагалі без олії або з іншою рослинною, яка є вдома.

tedYVc3CTuUUtyuYEhlhT6SuAPHEQHbQgWcBBFoTYQv9mRwLucut7fcp73ZcmRqorpbccCCGJRHnkBLJPBwKGdQQevzWvYfZbjjPH8TQXHZdbh6bIflTaqdGLRmzZBsmP4TK lLF - Рецепт приготування шашлику від сушефа житомирського ресторану. Фото з майстер-класу

GF91YHLrvS3mVYBu6Nwtf Oad0AxB BTVHQxv851w28WcDIHc17NgowYhd82borpJgQbtSSExqt5rHPK KeeiB3GiVn7YbJx niVzKWfA1uD22evVXndKs06zolCJvpPW0PWNSAH - Рецепт приготування шашлику від сушефа житомирського ресторану. Фото з майстер-класу

yL4uPXw4gdQLAerlQkrezssxJBSmnWR7XRMqiSVnL2AYjqqov6tsr8NZoc473rQfaQZijPmeYtxf ce3QPd4J6jGpwBNyINTafOkewC8E65sDNrkDoo mEWdtoI1DdL4IvfCKrh1 - Рецепт приготування шашлику від сушефа житомирського ресторану. Фото з майстер-класу

kmBNS91 i4870FJZsTqsrMVJNp40lF08Adp5gRtksG4pv8yqVUI2RacZIT1AxbOuO2l jU6NQvnE1Oy4l7XDiEyuZgNy0Rwa5VARg1 V8DItjDcCyO miNdfmuwW7UGOCAfggukV - Рецепт приготування шашлику від сушефа житомирського ресторану. Фото з майстер-класу

Перемішуємо. Соус готовий.

wMjN4BHPYV7eYZzhjGAO7elD6noNXO8rhMU2TVEx9aHZrq18cuNZY7QAq4pqNExXnh3DgDA5HZlJlkgkmktrJDfb sOLHD9eVCzay0x5lX1nPurE9zc m9rHqWW6cJNW opqvME3 - Рецепт приготування шашлику від сушефа житомирського ресторану. Фото з майстер-класу

jSqI65WAwN2qvRmRl0F R gs 2DPmDbAm6YG0qmLmUNIaKjwEb1yJ6cQqFvyqbVhTMrfUk4MoF86hYkVg0dQKDNIU8MSS62ezeKzb50Zsk8Gjald735UkhLdaUwtkq9phjFpZYyq - Рецепт приготування шашлику від сушефа житомирського ресторану. Фото з майстер-класу

Дістаємо м’ясо з маринаду, надіваємо його на шампури чи викладаємо на решітку.

4WGToHj00pxpbjT2qMaSdTpaC yRytR9NEzM4Uz7ZFP8oIzU8IoeDLDw8 nXDxaNLnzaWpK4kTD0NqtzAAvv9Mx JegBodOrlkXaRNgdZVjmd Kfjc5Ix1Lkzwy2T80d89jWKLzw - Рецепт приготування шашлику від сушефа житомирського ресторану. Фото з майстер-класу

Сьогодні я готую шашлик на хоспері. При такому способі смаження м’ясо «запечатується» з усіх сторін і сік з нього не витікає.

mILFfjwsuR1iPaFDWGdld5D817Glat9 oCsUfavH1DTsV7SM6XLRnmdpYSuK XCVgbcuiijjDbpSW yxah4Eu1DpI65 L0VugaWsnFu00noCnbmwAYo6kUOm RXidx0fxF OEcG8 - Рецепт приготування шашлику від сушефа житомирського ресторану. Фото з майстер-класу

Як саме смажити м’ясо зараз – це вже справа смаку і наявності шампурів, решітки чи мангалу.На шампурах смажити швидше, на решітці – можна більш рівномірно просмажити. Колись дуже давно шашлик смажили на гілках фруктових дерев. Обов’язково фруктові, щоб не гірчили. Зараз цей спосіб також дуже поширений.

Можна смажити шашлик швидко – на мінімальній висоті від вугілля, але його потрібно часто перевертати. Можна смажити на висоті 30-40 сантиметрів, це буде смаження на гарячому диму, займе це години півтори, але шашлик буде схожий на копчений. Це все справа смаку.

В ідеалі – смажити на спеціальному вугіллі, зачекавши, поки вугілля прогорить. Якщо ж ви просто назбирали у лісі гілок і розвели багаття, то потрібно зачекати, поки вогонь прогорить і вугілля не стане «сивим». Тоді можна починати смажити шашлик.

6zdRsSMNTeiY47Hiqs2aS CMg16MI6 eKkLq 048aKywl5irNWLJQegweUgk9OdNnzc6k Arh 56qG5G3mnReH7jrnvNk yBhTzRRUZZiwjErCQtsWmUjv IWp7NDi2SJLndEW6T - Рецепт приготування шашлику від сушефа житомирського ресторану. Фото з майстер-класу

Лайфхак: якщо вугілля все ж почало горіти під час смаження м’яса, а води у вас немає під рукою, то можна просто кинути солі, і вогонь загасне.

Смаження – це діло практики, але в середньому, якщо починає капати сік – ми перевертаємо. Достатньо 20 переворотів – і шашлик готовий.

kvXux2qdKzBP0WLKHHxtT4yxT VExPob 40 3fc1TeHIcjTZ8KIGgGZ8aRbjK 6nsWrKx UKqCIKgriVhPWZtxCukezWtdQqP1llx5f5gGN3qCO kiLToF783JPtCoqjlbWxC59U - Рецепт приготування шашлику від сушефа житомирського ресторану. Фото з майстер-класу

HcGy5brV8oEq5IwqDjDRzvRy06CGNvM5QdwjOL7OydL1BFNdtELi67mrL fNZZhWH6d0q5lqer0Q5IIMoc9uqcLak BNLCNlMZ8D2BZK6x6zepJzAOklwZ1a PHeQul8UUjEXboG - Рецепт приготування шашлику від сушефа житомирського ресторану. Фото з майстер-класу

Перевірити м’ясо на готовність можна розрізавши найтовщий шматок. М’ясо має бути білим з рожевим соком.

cN1 owvxlJYqRcNonCq GZGpHNkfe4ZhEK7BkqlQx zy2wxmf5GlMqSLkGJyYeWU Chpv23f EBVLZf oC9VP  lGCdT ZVpYGpMrvGYdBZhbQGakdA6ajLWURW U afZE8tZNOY - Рецепт приготування шашлику від сушефа житомирського ресторану. Фото з майстер-класу

uHZ4x ljgD9 XyJeGKcasCSi9Z1f290UtI6VOMjijp74kwlep EOYOE0n1ggz3Tnrstrk1s5XHxJLhbUpNr 54Tad7InK0jOE3k6MA 9Ap3txUZOrXY36RDK6pgy9e70LKm1L0S0 - Рецепт приготування шашлику від сушефа житомирського ресторану. Фото з майстер-класу

Знімаємо готове м’ясо і смакуємо його з соусом.

5WqUrHncliGJUqEKhVz6ecspCh4asOeQLXP4TcjIFdzIKTtBiEpAauj cJYR1sav8bhT0GIhi oJh7UkqhMFVI jrX3ei6YFSgRw5DURJdBQh3lXIKp6LzxPeeGeR49iP79vKpk1 - Рецепт приготування шашлику від сушефа житомирського ресторану. Фото з майстер-класу

UCK ORmM 4M5q0 fyGA6IVbliMEF3wKZ6Bp1fo3JqUaCyyF YddtyrbJrw0oxfHRweWDPBkKNEhkn1qAghWgLeJkBhZ OvQo7OEnfr3R2HZD7pwFUjFtI46YpKsFaz8swqcBLGAy - Рецепт приготування шашлику від сушефа житомирського ресторану. Фото з майстер-класу

JVPb63czQaz0DIXBIQ8xetTTPbPF0sis6rcpkqBBzUDlk80 IsBcr5RWZ2n9JJ16iqs4iRcdLZNZ5imi7unKRnEwzBJVv5 QdBlTC y3q SMyh3PXEinRGA3syOed5PNpliVOl3v - Рецепт приготування шашлику від сушефа житомирського ресторану. Фото з майстер-класу

sYetU09nofdQC9xqEDVpmOzpbIpn3gzdZ8pz14oDcWhoGUl j3s7h9pz9 lIORiovi6 r2dbM0w16nKHAxSyCROg7NwMbbnYfh1icj5ioXpGdm5FI YPvUyPa3VZIi3zpPqOjghQ - Рецепт приготування шашлику від сушефа житомирського ресторану. Фото з майстер-класу

Авторський рецепт шашлику від Андрія Павленка:

Свинячий ошийок (антрекот) — 1,5 кг

Маринад:

Кефір — 200 мл (неповна склянка)

Паприка — 1 ч.л

Сванська сіль — 1 ч.л

Аджика — 2 ч.л

Хмелі-сунелі — 0.5 ч.л

Цибуля — 1 кг

Мінеральна газована вода — 1 стакан

Сіль та перець за смаком

Соус:

Кінза — 15 грамів

Петрушка — 15 грамів

Середнє яблуко — 1 шт

Часник — 3 зубчики

Кетчуп — 200 мл

Сік томатний 100 мл

Олія оливкова 25 мл

Сіль за смаком

Житомир.info


Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram