Морозильні ларі допомагають зберігати великі об’єми продуктів тривалий час. Сьогодні такий тип устаткування часто купується додатково до основного холодильника. Без морозильної камери не обходиться жодна велика сім’я. З її допомогою можна заморожувати великі об’єми м’ясних і рибних продуктів. Особливо потрібна морозильна камера для заготівлі сезонних фруктів і овочів. Встановлюється устаткування в приватних будинках, квартирах і дачах. Для тривалої експлуатації важливо правильно використати пристрій, не порушуючи рекомендацій виробника. Принцип роботи морозильної скрині не відрізняється від звичайного холодильника, проте є певні вимоги до використання приладу. Ми рекомендуємо ознайомитися з інформацією нижче, це дозволить використати усі переваги побутового агрегату, а також продовжити термін його служби.

Умови експлуатації та підключення

Дуже важливо при підключенні та експлуатації морозильної техніки дотримуватися таких рекомендацій:

  • Для розміщення морозильних камер краще використати рівний і вільний майданчик, де вентиляційні отвори пристрою будуть відкритими. Не рекомендується розташовувати морозилку біля радіатора або інших джерел тепла Також потурбуйтеся, щоб пристрій не стояв впритул до стіни, залиште проміжок не менше 5 см;
  • Перед установкою переконайтеся, що поверхня витримає таке вагове навантаження. Врахуйте, що порахувати треба не лише вага агрегату, а і додати до неї вагу вмісту;
  • Якщо техніка під час транспортування знаходилася при низькій температурі, не включайте відразу пристрій. Дайте компресору прогрітися і досягти кімнатної температури. Після цього можна включати морозилку;
  • Для включення пристрою не слід використати подовжувач. Рекомендуємо для підключення горизонтальної морозильної камери встановити автономну розетку із заземленням. Це зберігає пристрій від перепадів електроенергії;
  • Безпосередньо перед включенням необхідно видалити пил і всі сторонні запахи, очистивши внутрішність морозильної скрині миючим засобом.

Під час експлуатації не рекомендується використовувати скриню морозильну в якості стільця або якої-небудь підставки. Такі вагові навантаження можуть призвести до виходу пристрою з ладу.

Режими зберігання продуктів

Термін зберігання в маленькій морозильній камері або ж великій обмежений часом, особливо це стосується швидкопсувних продуктів. При дотриманні правильного температурного режиму, будь-які запаси(напівфабрикати, сезонні овочі, молоко, м’ясо, риба), зберігаються набагато довше. Важливо враховувати, що мінімальні температурні відхилення можуть значно скоротити термін придатності. Тому рекомендується перед завантаженням продуктів заздалегідь знизити температуру пристрою до — 24°С. Робити це потрібно за 6-8 годин до завантаження.

У холодильниках фірми Hisense є так званий режим Super Freeze. Він забезпечує швидке і природне охолодження на всю глибину продукту. Це допомагає під час заморожування уникнути утворення кристалів льоду, відповідно продукти не втрачають своїх смакових характеристик. У звичайній морозильній камері сухої заморозки необхідно після завантаження вчасно відключити режим заморожування. Морозильна техніка сегменту Преміум враховує вагу продукції і автоматично вимикає цей режим.

Температурні режими

Встановлювана температура в морозильному відділенні безпосередньо залежить від швидкості заморожування, а також терморегулятора, яким оснащений пристрій. Наочна електронна панель управління дуже зрозуміла для користувача і дозволяє дуже легко перемикати необхідні режими. Датчик температури підтримуватиме заданий режим з максимальною точністю. Сучасні горизонтальні і вертикальні морозильні камери виробника Hisense мають 7 температурних режимів.

  • Положення 0 — означає відсутність охолодження. Для включення пристрою потрібно повернути регулятор за годинниковою стрілкою;
  • Положення 1 — найвище значення. Використовується для продуктів, які дуже повільно псуються і не планується їх довге зберігання;
  • Положення 2, 3, 4 — найбільш оптимальні температурні режими. Рекомендується вибирати для зберігання продуктів, які вже пройшли стадію заморожування;
  • Положення 5-6 — як правило ці режими вмикаються в літню пору, коли довкола дуже висока температура. Такі режими можуть викликати тривалу роботу компресора для підтримки потрібного значення усередині камери;
  • Положення 7 — це найвище значення, при включенні цього режиму пристрій охолоджує до найнижчого температурного значення.

Правила зберігання продуктів

Якщо ви хочете, щоб заморожені продукти не втрачали своїх смакових характеристик і довго зберігалися, використайте представлені нижче рекомендації.

  • Підготовка продуктів

Заморожувати необхідно тільки свіжі продукти, якщо щось зіпсувалось, морозильна камера вже не допоможе. Тому відразу після купівлі необхідно розсортувати продукти — частина в холодильник, а інші в морозильну камеру. Перед упакуванням добре вимити і висушити все. Якщо необхідно — поділити на частини.

  • Упакування продуктів

Для цього можна підібрати зручний посуд(контейнери), або спеціальні поліетиленові пакети, які не дають потрапляти повітрю і волозі всередину. Для більшої зручності зазвичай по пакетах фасуються продукти порціями. Не рекомендується використовувати звичайні пакети, оскільки вони примерзають до продуктів і крошатся.

  • Розміщення

Для більшої зручності нижню частину вбудованої морозильної камери потрібно використовувати для вже заморожених продуктів. Свіжі, які тільки поставлені для заморожування, кладіть на самий верх. Також необхідно вчасно перекладати вже заморожені продукти в нижнє відділення, щоб вони не контактували зі свіжими.

  • Заморожування

Кладіть пакети з невеликим проміжком між собою, щоб був доступ для циркуляції повітря. Краще за все фасувати заморожені продукти невеликими порціями. Простежте за тим, щоб упаковка була щільно закрита, тоді морозильна скриня не вбере в себе непотрібні запахи. Також рекомендуємо маркувати контейнери і пакети, щоб стежити за терміном придатності вмісту камери.

Правила розморожування

Волога, що затримується в продуктах харчування, а також в повітрі має властивість накопичуватися у вигляді льоду. Зазвичай в комплекті з приладом йде невелика пластикова лопатка, яка допомагає усувати невеликий сніговий покрив усередині. Якщо ж його товща не перевищує 10 мм, необхідно провести повноцінну разморозку морозильної камери. Як правило, її слід проводити раз на півроку, щоб забезпечити стабільну і безперебійну роботу морозильної камери.

Дотримуйтеся наступних правил разморожування:

  • Перед розморожуванням обов’язково витягніть увесь вміст пристрою. Так само не забудьте вийняти лоток для льоду і ящики;
  • Поверніть ручку терморегулятора проти годинникової стрілки до показника 0. Це відключить компресор і почнеться процес танення льоду. Не забудьте залишити двері морозильної камери відкритими;
  • Прискорити процес можна використавши пластиковий скребок, про який ми говорили вище. Не рекомендується додатково нагрівати пристрій для прискорення разморожування;
  • Не використовуйте для зняття льоду та інею гострих предметів, оскільки вони можуть пошкодити корпус морозильні камери.

Перш ніж купити морозильну камеру горизонтальну, рекомендуємо ознайомитися з інструкцією і типом разморозки, щоб підібрати найбільш відповідну модель.

Догляд

Морозильна камера потребує регулярного очищення, яке слід проводити не менше 1-2 раз на рік. Для цього необхідно вимкнути пристрій з мережі, а також витягнути увесь вміст. Для очищення можна використовувати звичайну губку для миття посуду і миючий засіб. Необхідно ретельно промити усі відсіки, усунувши забруднення. Якщо у вашій морозильній камері з’явився неприємний запах, можна придбати спеціальний засіб для його усунення. Після миття морозильної скрині протріть її звичайним чистим рушником до сухого стану. Далі залиште ненадовго відкритою кришку, щоб випарувалася вся волога. Після цього можна закривати кришку і включати необхідний температурний режим. Якщо ви морозильну камеру купили нещодавно, все одно не забувайте про регулярне чищення.

Запобіжні заходи

Для безпечної і довгострокової експлуатації морозильної камери незалежно від ціни, дотримуйтеся цих рекомендацій:

  • Не контактуйте з дротами пристрою, особливо, якщо у вас вологі руки;
  • Для очищення агрегату не використайте засоби з хлором, оскільки вони можуть пошкодити поверхню;
  • Ремонт несправностей необхідно проводити з дотриманням усіх правил захисту довкілля;
  • Не рекомендується перемикати регулятор з низької потужності різко на високу, робіть це поступово, щоб не перевантажувати компресор;
  • Під час чищення ретельно витирайте ущільнювач, щоб уникнути появи плісняви на гумці;
  • Не спирайтесь на двері морозильної камери, оскільки це може призвести до деформації пристрою;
  • Не бережіть в морозильній камері напої в скляній тарі, віддавайте перевагу пластмасовій.

Детальнішу інформацію по експлуатації можна знайти в інструкції, яка йде спільно з морозильною скринею. Також там можна знайти інформацію стосовно якихось особливостей обраної моделі.


Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram