Щоб підготувати коренеплоди до тривалого зберігання, бульби треба ретельно просушити. 3-4 години їх сушать на сонці при зборі врожаю. Потім плоди треба перенести під кришу або в інше сухе приміщення. Лікувальний період зберігання картоплі триває 2-4 тижні за температури 10-13 градусів тепла. За цей час загоюються ранки від механічних ушкоджень, твердіє шкірка, стають помітними ознаки захворювань.

Щоб запобігти псуванню плодів у період зимового зберігання картоплі, рекомендується забезпечити рослини необхідним доглядом під час росту та плодоношення. Торгова марка “Аптека Садівника” забезпечує городників тільки якісними засобами лікування та профілактики поширених захворювань, протидії навалі шкідників, підгодівлі необхідними поживними речовинами.

Правила зберігання картоплі

Не важко створити відповідні умови зберігання картоплі у холодний період року вдома:

  1. У підвалі (погребі) можна зберігати врожай насипом в деяких засіках, ящиках, мішках. Оптимальна висота тари становить 60-90 см. З боків обов’язково роблять отвори з метою забезпечення плодів повітрям для дихання. Сприятлива відстань між штабелями та до підлоги – 15-20 см. Від надмірної вологи зверху укладають шар коренів хрону або буряків.
  2. У квартирі можна пристосувати для зимового зберігання картоплі балкон або лоджію. Дерев’яний або картонний ящик при морозах зсередини утеплюють пінопластом, зверху накривають пледом, ватною ковдрою. Під час потепління укриття треба зняти.
  3. Під раковиною, де постійно темно і досить вологи, поміщають картоплю в плетеному коробі, або пластиковому відрі з просвердленими отворами з боків.
  4. Холодну зону під підвіконням у маленьких кухнях також часто пристосовують для зберігання картопляного врожаю.

Запобігає розвитку грибкових захворювань сухе листя горобини, яким треба перекласти плоди картоплі. Для тривалого зберігання зазвичай підбирають пізні сорти врожаю. Але й ранні сорти Ред Скарлет, Сагітта, Таурас, Розі, Белла Росса, Естрелла, Повінь, Альвара, Бікіні легко долежать до весни, якщо дотримуватися правил зберігання плодів у домашніх умовах.

Температура зберігання картоплі

Значною мірою оптимальна температура зберігання картоплі залежить від скоростиглості сорту, погодних умов при вирощуванні, часу збору врожаю, призначення коренеплодів. Період спокою, коли картопля не проростає, продовжується 2-3 місяці. Подовжити термін зберігання врожаю допомагає підтримка спеціального температурного режиму:

  • для зберігання столових сортів потрібно підтримувати 2-5°C;
  • пропадає схожість бульб, якщо температура знижується до 0°C;
  • кормові сорти потребують тепла — 2-4°C;
  • з’являється солодкуватий присмак при зниженні температури до 2°C морозу;
  • якщо температура сягає 5-7°C, картопля починає активно проростати, при цьому відзначається значна втрата врожаю внаслідок розвитку грибкових захворювань.

Рекомендована вологість повітря у сховищі – 85-95%. Нестачу можна відшкодувати, поставивши кілька відкритих ємностей з водою.


Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram